Mis on õnn? Ilmselt kuulub see küsimus kategooriasse, kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha? Ma tegelikult tean neile kahele küsimusele ka vastust, kuid lihtsam on leida vastust tööõnne kohta?

Olen pea pool oma elust töötanud erinevate tööandjate jaoks – olen põlvkonnast, kes lõpetas keskkooli, suundus edasi ülikooli lootuses, et see, mida ma õpin, on just see, mis mind elus edasi viib. Küsimust, kas ka õnnelikuks teeb, ma ei mäleta, et oleksin seda tundnud. Tundsin õnnestumist ülikooli valitud erialale sissesaamisest, tundsin põnevust kuulates loenguid teemadel, mis esmalt tekitasid peas vaid segadust…Kirjutasin esseed, kas kultuur on piibeleht vaasis vs tulbipeenar, uurisin otsustamismudeleid… Õppisin õppima ja mõtlema ja pingutama. Õnnelikuks tegid esimesed positiivsed tagasisided, võimalus osaleda paaris rahvusvahelises projektis, teha uusi asju ja see, et kasvas julgus asju välja öelda.

Tagasivaates tundub mulle, et see kõik on ka see, mis loob minu jaoks igapäevast tööd tehes, hea tunde. Kas ma seda igapäevaselt õnneks nimetan…vist ikka. Küsimusele, kuidas läheb – ikka hästi, põnevad asjad on laual, väiksed – suured väljakutsed, saan midagi teha uut…see motiveerib.

Mida on minul – võib – olla ka Sinul, küll oma nurga alt, vaja õnnetunde loomiseks tehes oma tööd? Paar kuud tagasi tegin iseendaga ajurünnakut, et aru saada, milline on minu unistuste töökoht? Tulemuseks 4xV+ 2 x T + I + E + J.

Lisaks töö iseloomule – armastan inimesi, mulle meeldib neist aru saada, neid kuulata ja võimalusel aidata lahendust leida, on minu jaoks olulised:

Vabadus asju teha omal viisil (loomulikult kooskõlas ettevõtte väärtusega)
Väljakutse – saada hakkama uue süsteemi loomisega vm
Vahendid ja süsteemid, mis aitavad igapäevast rutiini tõhusamalt täita
Väärtuse loomine – kuidas ise läbi tehtava töö arenen, millist kasu saab ettevõte minu tegevusest.
Tiim, kuhu kuulun ja tiimi meelsus asjade ära tegemisel, arenemisel jne ning tagasiside. Tagasisde tiimikaaslaselt, koostööpartnerilt, juhilt, sisekliendilt – see annab võimaluse kurssi sättida või muuta.
Eneseteadvus ja Enesekindlus, mida toetab saadav tagasiside – kas ma teen õigeid asju ja parimal viisil, kas ma saavutan selle läbi ka parima tulemuse, mis annab mulle õnnestumise tunde? Või teen ma tööd, millega saan hakkama, kuid ei armasta seda ja töö vastab samaga, et ei armasta tema enam ka Sind.
Ja kõigele sellele annab tooni inspireeriv juht. On õnn olnud töötada inspireerivate juhtide meeskonnas – igaühelt on jäänud tükike minu sisse – on see siis varahommikune kontorisse tulek või oskus küsida nõu nii, et algajana tundisn enda väärtust tiimis, usaldus, põnevad ideed – catch it if you can, julgustamine, tunnustus, headus.

Kuna inimene on tervik, siis see, mis muutuja teatud ajal on olulisem või kriitilisem, sõltub minu üldisest õnnetundest ja seisundist. Kindalsti toetab üldist heaolutunnet vabadust võimaldav sissetulek, hea töökeskkond ja tänapäevased vahendid, kuid minu jaoks jääb kolmainsuseks väärtuse loomine, meeskond, kellega tööpäevadest enamuse koos olen ja juht, kellest inspireeruda ja õppida. Mis on Sinu tööõnne alused?

Hea lihtsa vahendi tööõnne määratlemiseks on välja töötanud Greg Bustin. Palun hinda järgmist kolme õnne tegurit 10 palli süsteemis:

  • minu põhiväärtused (miks sa oled valmis tegutsema) ühtivad ettevõtte põhiväärtustega;
  • ma teen tööd, milleks mul on olemas head teadmised ja kogemused (mida oskad teha);
  • ma teen tööd, mis on ühtib minu huvidega ja arendab mind (mida sa tahad teha).

Saadud vastused korruta omavahel ning jaga 729. Jagatis näitab sinu tänast tööõnne taset.

Hea uudis on siin, see et sinu tööõnn sõltub vaid sinust ja sinu valikutest! Mis on dee esimene samm, mille sa teed juba homme, et sa tunneksid oma tööst suuremat rõõmu?

Katrin Tiivel
Wow Experience Expert
katrin.tiivel@empowerment.ee
+372 550 0255