Me näeme, kuidas kavalad mehed ja riigitegeleased end kõigi oma keeruliste kalkulatsioonidega petta lasid. Aga see juhtum on eriti märkmisväärne. Kulus ainult kakskümmend kaks kuud, kui Stalinil ja paljuminiljonilisel vene rahval tuli maksta kohutavat valuraha. Kui mõnel valitsusel puudub täielikult südametunnistus, näib see talle tihti andvat suuri eeliseid ja laialdase tegevusvabaduse, aga “kõik tuleb lunastada, kui päev otsa saab, ja veel enam tuleb lunastada, kui kõik päevad otsa saavad. – Winston Churchill, august 1939, “Tormihoiatus”. 

 

Minu 10-nda nädala eesmärk oli teha endast kõik, et Ukraina taevas saab turvaliseks. Hommikuse laengu sain Pink Floyd’i  laulust “Goodbye Blue Sky” ja Lääne-Ukrainasse tehtud kõnest. Tean, et suurim oht läbi kukkumiseks on probleemi eitamine, kui ütlen endale, et minust ei sõltu siin midagi. Unustan, et käib sõda või võtan seda uue loomuliku seisundina. Seinale seadsin suure pildi Ukraina sugulastest, autole kleepisin Ukraina lipu ja ütlesin endale, täna on meist igaüks Ukrainlane. See nädal ma ei õnnestunud. Jätkan uuel nädalal, püüan asju teha teisti. Tean et, kui järgi jätan, siis suure kindlusega tulevikus minu palve ei piirdu vaid Ukraina taevaga.

Kuid soov teha head, tasus kordades ära. Kõiki minu teisi tegemisi saatis edu. Minus oli energiat, minus oli nutikust leida uusi lahendusi, ma leidsin endas tahet ja jõudu nõrkus hetkedest ülesaamiseks. Kui tekkiski takistus, siis mõtlesin tavainimestele Mariupolis või Harkivis. Mis ma virisen, mul on tuba soe, vesi olemas ja kõht täis. Enesepetmiseks ei valinud ma EU ja NATO juhtide teed, et osta raha eest indulgents (südamerahu). Peaasi, et see õudus minu koju ei jõuaks. Kahjuks jõuab – meil sellest pääsu ei ole, kui kohe ei tegele. Jaanalindu võib mängida ja tänast reaalsust mitte märgata. Ukraina tsiviilelanikkond on 28 miljonit inimest ehk potentsiaalsed põgenikud. Täna on piiri ületanud veidi üle 2,7 miljoni. Hommikusest uudistest lugesin, kuidas Ukraina naaberriigid ennustavad humanitaarkriisi. Ei ole vaja ennustada, see on juba käes. Põgenike tulv koormab üle esmalt Euroopa riikide sotsiaalsüsteemid. Järgmine ning palju suurem oht on see, et kahel võitleval riigil on maailma viljasalv. Kui järgmine nädal seeme maha ei saa, siis teada on saatus, mis ootab meid kõiki sügisel. Kui me ei suuda koheselt gaasijuhtme otsast lahti lasta, siis Euroopa on kui narkomaan heroiinisüstla otsas. Pidasime suureks võiduks Nord Stream 2 peatamist. See pole kunagi töötanud. Toimiv kanüül, mida mõõda voolab mõnuaine on Nord Stream 1. Juhe läbi mille kaudu 100 miljonite EUR’de eest päevas toetame Putini sõjamasinat. Südametunnistuse rahustuseks tehakse Ukrainale toetusi 100 miljonites EUR’des. Annetuste tegemine on tehtud väga lihtsaks, vajutada on vaja vaid nupule st. rahapressi käivitusnupule. Mis tegelikult toimub Ukraina pinnal, mis probleemi seal tegelikult lahendatakse. Keda tuleks saata võõrutusravile.

EU juhid neljapäeval kogunesid seisukoha võtmiseks Versaille’s. Mitte kaugel sellest kaunist paleest asub teine palee Louvre, kus on maailma üks väärtuslikumaid kunstikogusid. Vaadates seal maale, ikka ja jälle küsin endalt, miks inimene on investeerinud hulk aega ja raha selle taiese loomiseks. Sealt leiab ka päris mitu pilti keskaja lahingutest, kus linnarahvale anti teada, mis kell lahing hakkab ning siis rahvas kattis lauad, et algavat show’d pealt vaadata. Neljapäevase EU kohtumise piltevaadates tundus asi väga sarnane. Enam ei pea lahinguväljale minema, kõik tuuakse reaalajas koju kätte.  20 sajandil tulid sõjaväelased innovaatilisele ideele kasutada publikut (elanikkonda) kilbina oma tegevustele. 21. sajandil tänu massimeediale oleme jõudnud olukorda, kus elanikkonna terroriseerimine (genotsiid) on väga mõjus vahend vastase võitlustahte murdmiseks. Täna näeme, kuidas üks osapool seda aktiivselt oma tegevustes ära kasutab ja kui mõjus see vastase suhtes on.

Mis on probleem ja kus on lahendus. Eelmisel nädalal ühel kohtumisel, üks inimene tuletas meelde Madis Habakuke öeldut, et organisatsioonis inimeste vahel tekivad pinged, kui inimestel hakkab igav. See tähendab, et ühine eesmärk enam ei innusta. EU-s tekkisid käesoleva sajandi aluses riikide vahel pinged ja me nägime, kuidas organisatsiooni missioon hakkas organisatsiooni seestpoolt ära sööma. EU on loodud protektsionistlikel eesmärkidel, kaitsta oma turge.  EU loomisest on inimeste käitumised ja harjumused totaalselt muutunud. Protektsionism tähendab kontrolli, see tähendab sõltuvusi, kuid tänasel päeval me näeme, et selline suhtumine koostöös enam ei toimi. Nii oleme EU-s jõudnud anekdootlike regulatsioonideni, mis on marginaliseerinud selle organisatsiooni mõju ning töövõime. Loodud on üüratu aparaat, kes otsib endale evolutsioonilist eesmärki. Tänane tehnoloogia võimaldaks EU asju korraldada 2 korda tulemuslikumalt 5 korda väiksema tööjõuga. Ja kui juhid ei oska sisemisi pingeid teadlikult lahendada, siis suunatakse energia välise vaenalase vastu. See on läbi sajandite olnud riigijuhtide salarelv võimu säilitamiseks. Patu lunastamiseks püsitati peale sõdu uhkeid kirikuid.

Täna peame tänama UK rahvast, et nad Euroopas endale selle vaenlase rolli võtsid ja läbi selle sai EU aparaat viimasel viiel aastal rakendust, pingeid maandada ning ka mõned olulised asjad enda juures paremaks muuta. Meie Ida-Naabri juhtidel on sama probleem ja viimasel aastakümnetel nad on püüdnud oma sisemisi pingeid maandada enda aladega piirnevate rahvaste peal. Ühest 1979 aastal alanud kampaaniast on ka minul olnud võimalus aktiivselt osaleda, sõjamasinaga rahulike inimeste normaalset elu totaalselt kihva keerata. Kahetsen seda tänaseni, olin noor ei osanud õigel hetkel teha õigeid valikuid. Lühiajaline perspektiiv tundus huvitavam ning viljad käega katsutavamad.

Organisatsiooni jätkusuutlikus seisukohast on ülimalt oluline, et  juhtmeeskond iga 90 päeva tagant viib läbi nn “Rehire” protseduuri, kus esitakse küsimused:

  • miks me olemas oleme, mis on see väärtus, mida me loome;
  • kuhu me tahame koos jõuda, kas see meid innustab ja millised tulemused tõendavad meie saavutusi;
  • kas meeskond on õigete rollidega( kompetentsidega) komplekteeritud, et seatud eesmärk realiseeruks;
  • kas meie süsteemid ja protsessid toetavad meie koostööd ühise visiooni elluviimiseks (seadused, normid jmt.)

See on kui peenra harimine. Kui õigeaegselt vajalikud asjad jäävad tegemata, siis sügisel on lihtsameelne oodata rikkalikku saaki. Pigem peenar on täis taimi (umbrohtu), mis ei ole oodatud ning kes tarbivad väärtuslikud toitained. Selleks, et meeskond sellisel moel toimiks, on vaja, et meeskonna liikmed oma esmaseks rolliks peavad meeskonna liikme rolli ja alles siis mõtlevad oma funktsionaalsele rollile. Vastasel juhul iga meeskonnaliige hakkab kaitsma oma positisooni, tekib silostumine ja vastandumine. Ja seda näeme me EU tasemel, kus paljude riikide juhid kes kuuluvad juhtorganitesse ei tegutse selle organi ühise eesmärgi nimel, vaid kitsalt lähtub oma riigi või erakondlikest huvidest. Hea harjutus, mida EU juhtorganites riikide juhid võiksid kasutada on see, et oma ettekannet alustavad nad alati lausega “Täna ma räägin Euroopa eest…!”.  Siin ei ole midagi uut. See reegel oli kasutusel kuningas Arthuri ümarlauas, mille eesmärk oli ühendada Inglismaa ja kasvatada tema mõjuvõimu maailmas.

Empowermendi vitamiinipommid:

  • 17. märts kell 19:00 – Lift99kogemuslugu “Hit Refresh > EMP365”. Hit Refresh” on Satya Nadella salarelv, kuidas ta läbi kultuurirevolutsiooni tõstis Microsofti fööniksina tuhast, taastades turuliidri rolli. Empowerment nutilahendus EMP365 on Microsoft Startup kiirendis.  Kuidas selles programmis osalemine aitas luua uudse lähenemise ja tehnoloogilise lahenduse, mis hoiab organisatsioonis iga inimese fookuses tuleviku konkurentsieelise süsteemse loomise ehk arengu. Kasutajad on positiivselt üllatunud, millised tulemused nad saavutavad.
  • 18. märts Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoda hommikuseminaar: “Teekond emotsioonidest tulemusteni”– Anneli Pille ja Andres Haavel tutvustavad töövahendeid, kuidas teadlikult olla positiivne. Innustunud ja  õnnelik inimene on 3 korda tulemuslikum.  Registreeru Koja lehel.
  • 24. märts OIXIO kliendipäev “Tark linn • Tark ettevõte • Tark inimene” – huvitavad esinejad räägivad, et jätkusuutlike ja innovaatilisi ettevõtteid juhitakse kui edukaid linnasid. Registreeru OIXIO kodulehele. Kohtade arv piiratud, kiirusta.
  •  “King Richard: kasvatades tšempione”  – kui on olemas Visioon ja meeskonnas tahe, siis võimaluste piiriks on vaid taevas. Sümpaatne film isast, kes kasvatab üles kaks maailma parimat naistennisisti. Kõige raskem koht sellel teekonnal on endas leida usk oma kaaslastesse ning usaldada nende otsuseid. Just sellest kohast algab läbimurre, toimub hüppeline areng.
  • “C’mon, C’mon” –  Täiskasvanu ja lapse siirastes vestlustes paljastuvad erinevad maailmavaated. See stiilne mustvalge linalugu on ood lapsele, kes meist igaühes elab. Käisin korra vaatamas ja lähen uuesti. Valus, kuid puhastav.

Empowerment loob meeskondadele võimekuse mõista ja mõõta, kuidas toimib organisatsiooni juhtimiskultuur ning aitab rakendada teadmised ja tööriistad selle teadlikuks kujundamiseks. 

Soovid nõu oma meeskonna 2022 aasta stardiks ning seda toetava treeningplaani koostamisel ja rakendamisel. Broneeri 1/2 tunnine tasuta konsultatsioon.