Isadepäeva puhul sain perelt kingituseks piletid Rokkooperi “Põhjaneitsi”kontsertettekandele. Kui panna kokku selle teose loomise aeg (1980), sõnum (libreto), käesoleva ettekande dirigent ja aeg, siis teos saab kordades võimsama mõõtme.

Lugu on oma olemuselt lihtne. Oma elumõtet (Põhjaneitist) otsiv Noormees sattub Rahulolu rannakülla, kus teda võetakse hästi vastu, antakse süüa ning pakutakse aset koos külavanema tütrega. Kuid Noormees tunneb, et ta ei soovi rasvuda (mugavduda). Tema jaoks see taevalaotus, mis piirneb vaid vegeteerimisega jääb kitsaks. Taevalaotus mis on nii madal, kuhu saab söömise vahel riputada oma lusika ja väitsa. Ta otsib midagi enamat, valgustatust, väljakutseid, mis sest, et sellises tulevikus on palju määramatust ning kaasneb enamuse inimeste hukkamõist. Noormees otsustab, et riskib, ning sammub hoopis edasi – otse valguse poole. Ja selgub, et rahulolijatel polegi midagi selle vastu, et näha hullumeelset oma pead taevavõlvi vastu purustamas. Ja Noormees läheb. Otse taevast läbi. Kuni silmapiir rebeneb, pimestav valgus sisse murrab ning maa täitub värske õhuga.

Näidend esietendus 13. oktoobril 1980 aastal. 1980 aasta jaanuari lahkus Eestis Neeme Järvi koos perega Nõukogude Eestist. Kontsertetenduse dirigent on Kristjan Järvi. Libreto autorid Leelo Tungal (Seltsimees laps) ja Andres Jaaksoo. September-oktoober 1980 toimusid Tallinnas nõukogude vastased koolinoorte rahutused.

Põhjaneitsi sõnum Noormehele on lihtne ja selge – tee otsus ja siis tegutse. Põhjaneitsi rõhutab, et valima peab igaüks ise ning valikutel on hind.  Tegevusetu igatsemine ei aita sul pääseda minema Rahulolu rannakülast. Ole valmis loobuma lühiajalistest naudingutest, tee otsuseid lähtuvalt pikemast perspektiivist.

Võimas tribute Kristjan Järvi poolt oma isale Neeme Järvile, kes enda ja oma laste tuleviku nimel oli nõus loobuma kõigest, minema läbi taeva. Teadlikule mehele, kes teab mis on tema missioon ja siht.

Eelmises blogi postituses küsisin, mida mõtleb Jeff Bezos Day 2 all.

“Day 2 is stasis. Followed by irrelevance. Followed by excruciating, painful decline. Followed by death. And that is why it is always Day 1.” — Bezos (2016 Letter) 

Day 2 saabub siis, kui oled otsustanud jääda Rahulolu rannakülla.

“Põhjaneitsi” etendusele piletid olid aastaks ette välja müüdud. Kuid poole aasta pärast võeti etendus Vanemuise kavast maha, kuna ühe teise eesti kultuuriloo jaoks olulise suure mehe ego ei kannatanud teiste inimeste edu välja.

  • Nädala raamat – Teadlik mees – John Gray, Arjuna Ardagh. Kuigi me pidevalt püüame naisi ja mehi võrdselt kohelda, siis loodus on seadnud asjad nii, et me olem bioloogiliselt erinevad. Mehe ja naise organism tuleb füsioloogiliselt erinevalt toime pingeliste olukordadega. Mees peab saama tõmbuda urgu, naine soovib aga suhelda. Kui seda asjaolu mitte arvestada, siis tulemuseks on katkised suhted, mitte toimiv koostöö. Raamatut lugedes esitasin endale korduvalt küsimuse, kes on raamatu sihtrühmaks, mehed või naised.