Elus on ikka nii, et kui asjad on paika loksunud, siis juhtub midagi, mis kõik keerab pea peale. Hoolega laotud kaardimaja on segi löödud ning vaja alustada otsast peale. Viimased 3 nädalat olen enda jaoks korranud Peter Druckeri ütlust – probleem see on võimalus. Minu igapäevaseks tööks on olla juhtide jaoks ebameeldivate küsimuste esitaja, mille kaudu nad saavad tuvastada nii probleemi, kui ka selle põhjuse/võimaluse ja leida enda jaoks parim lahendus, asjade muutmiseks soovitud suunas.

Lapsed kasvavad. Väiksed lapsed väiksed probleemid, suured lapsed suured probleemid. Minul tütar – tubli, kraps, tark ja ilus. Oma lapsed paistavad ikka teiste omadest paremad. Käib tööl ja koolis ning püüab ise ülesse ehitada oma unistuste elu. Elame juba mitu nädalat ootuses, et ta teeb oma tööl pausi ning me saame koos suvekodus mõnusalt nädala veeta.  Eile tütar helistaski, et on tulemas, kuid küsis kas ta võib oma poisssõbra kaasa võtta. Emal vajus suu lahti. Esimest korda jõudis meieni teadmine, et meie väiksel tüdrukul on poiss. Minuni jõudis küsimus, mis me nüüd peame tegema, kuidas käituma? Kuidas hinnata väljavalitut ning milliseid häid soovitusi tütrele jagada valiku tegemisel.

Hingasin sügavalt sisse. Läksin randa jalutama, asju enda jaoks läbi mõtlema. Kuid kui olin teinud paar esimest sammu, siis saabus selgus. Minul ei ole siin sõnaõigust, see on tema valik ning kõik kriteeriumid, mille alusel ta valiku teeb, lähtuvad tema varasematest kogemustest. Minu töö on tehtud ja paljuski tema valikute aluseks on meie kooselus kogetud. Otsib seda mis minus talle meeldib ja püüab kaaslast valides vältida käitumismustreid, mille üle ta minu mõeldes uhke ei ole.

Jalutades tuli pähe analoog minu igapäevasest tööst – kus tihti kuulen juhtidelt, et ma teeksin asju teistmoodi, kuid mul on sellised inimesed, meeskonna liikmed. Huvitav, kes need talle valis. Kas tegemist on meil veel lähiajaloos sageli esinenud sundabieludega, kus paari pandi inimesi vastu nende tahtmist, kellegi kolmanda isiku majanduslikust huvist lähtudes. Meeskond on nii tugev, kui head on seal inimesed ja kuidas toimib nende vaheline koostöö. Kuid miks juhtub ikka nii, et juht ei leia piisavalt aega ja motivatsiooni, valimaks ise selle õige – kellel on õige suhtumine (kultuur, käitumisreeglid) ja kompetents soovitud tulemuste saavutamiseks. Öeldakse et paari suhe toimib hästi, kui inimesed omavahel sobivad. Oled sa mõelnud, milles seisneb see keemia? Miks juhtub nii, et ligi pooled abielud lähevad katki, mis sest et inimesed üksteisele lubaduse kogu oma edasise tee käija koos? Mida tehti valikul valesti? Mis mõte oli vanasti mesinädalatel – miks saadeti noorpaar nende mõlema jaoks tundmatusse keskkonda?  Kuna inimesed suurema osa oma ärkvel oleku ajast viibivad tööl, siis kas siin ei kehti paljuski samad reeglid, kui meie isikliku elu tasanadil. Kas töö ei ole loomulik osa meie isiklikust elust.

Nii nagu ikka, kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähemal. Samal päeval sain oma healt kolleegilt Toomaselt postituse, kus ta edastas artikli, mis oli teda väga puudutanud – Your Company Culture is Who You Hire, Fire, and Promote. Ja kui poisiga trenni sõitsin, siis autoraadios algas kuuldemäng “Kuidas minu isa uue naise sai.” Kui ei ole aega kogu kuudemängu kuulata, siis kuule vähemalt ära selle esimene osa. Seal on läbi 8 aastase lapse silmade kirjeldatud värbamis- onboardimisprotsess, sellega kaasnevad ohud ja millistest isikuid valiku tegemisel vältida. Järgmised osad on selle protsessi praktiline valideerimine, läbi humoorikate juhtumiste.

Kui sul on unistuste meeskond koos ja tänaseks väljakutseks on kuidas inimesed ühes suunas rõõmsameelselt koos liikuma saada, siis oled oodatud 22.08. 2019 meie töötuppa –  Kuidas meeskond saada ühele lainele. Piret-Põldre Vahur jagab kogemust, kuidas tal läheb EMTA pööramine uude usku, et organisatsioon suudaks paremini täita kõikide asjaosaliste ootusi. Lisaks sul on võimalik testida, kui hästi oled sina oma organisatsioonis pannud paika vundamendi, mis annab organisatsioonile tugevuse ning inimeste koostööle ühise suuna.