Minu poeg Matthias on jõudnud huvitavasse ikka, puberteeti. Emake loodus on meid, inimesi, kodeerinud nii, et selles eas saame suguküpseks ning oleme võimelised vastutust võtma kogukonna arengu ja eksistentsi eest. Inimkonna tänane heaolu on andnud inimestele võimaluse ligi 10 aastat meie järeltulijate lapsepõlve pikendada. Kuid hormoonid (energia) möllavad. Looduse kutse on suur. Esitasin endale küsimuse, kas ja kuidas on võimalik seda arengut suunata.  Nii, et meie vahel Matthiasega säiliksid väga lähedased ja avatud suhted ning ta leiaks endale eluks väljakutse, mille vastu oleks tal tõeline kirg.  Milline peaks olema minu roll selles protsessis ja mida mina peaksin selleks tegema?

Õnneks on ühe kliki kaugusel inimeste elulood, kes on tänast maailma muutnud või muutmas. Raamatuid lugedes pöörasin erilist tähelepanu nende inimeste kujunemisloole. Milline on olnud nende lapsepõlv, kuidas nende vanemad on käitunud?

Ja ühel hetkel lugedes avastad, et siin on olemas selged korduvad mustrid:

  • nende kasvatuses osalesid pereliikmed mitmest põlvkonnast, kes aitasid neil mõista maailma. Jeff Bezos meenutab tihti oma kõnedes oma vanaisa öeldut: ”Osavõtlikkus teiste inimeste suhtes aitab sind elus palju rohkem, kui sa arvata oskad.”
  • nende vanemad tundsid tõelist huvi, mis nende lapsi huvitab ning lõid neile võimalused neis asjus tulemus saavutada. Ühelt poolt tähendab see võimaluse loomist asjaga tegelda, teisalt aga nõudlikkust kokkulepete täitmise ja jätkuvuse osas.
  • keskkooli lõpetades ei teadnud need noorukid täpselt, mida nad tahavad teha, kuid neil oli tugev tulevikku vaatav narratiiv – kuidas neil on plaan maailma paremaks muuta.

Kui eelpool kirjeldatu on meile teada, on järgmine samm mõelda, kuidas võiks see konkreetsete tegevustena välja näha:

  • kui tahan, et suhe toimib, pean sinna suunama oma tähelepanu ja energia. Lihtsalt öeldes seadsin endale eesmärgi, et teeme Matthiasega iga päev ühe tunni midagi koos. See otsus oli lihtne, pidin vaid oma käitumist muutma. Ja õnneks saab seda teha kohe. Selle asemel, et teha õhtul kodus tööd arvutis või vaadata televiisorit. Kuid kuidas see aeg kasulikult ja sihipäraselt täita?
  • meil mõlemal on huvitav koos tegutseda, kui me oleme teadlikud, mis on meie kummagi eesmärgid – unistused ja ootused üksteise suhtes. See oli juba veidi keerulisem osa. Eeskuju näitamiseks tuleb alguses enda jaoks asjad selgeks mõelda ja need oma pereliikmetele avalikuks muuta. Näitasin oma plaani Matthiasele ja palusin tal oma plaan koostada. See ei olnud üldse lihtne. Kuulsin palju tuttavaid seisukohti, millega puutun kokku oma  igapäevases töös: „Miks plaane seada, kui kõik nii kiiresti muutub?“ „Ma täpselt ei tea, mida ma tahan.“ „Mul on nii palju tegemist, et ei ole aega sellega tegelda.“ Saime plaani valmis ja palusin tal sinna jätta 90 päeva perspektiivis vaid need eesmärgid, millega ta tõeliselt tegelda tahab ja milleks ta arvab, et tal ka tõeliselt aega ja energiat jätkub. Ja veel üks reegel, et 90 päeva jooksul ei ole need kokkulepped läbiräägitavad.
  • kui plaan on olemas, siis minu ülesandeks on vaid luua keskkond, mis soodustab Matthiasel oma plaani edukat realiseerimist. Ehk minu ülesanne on teda võimendada. Ühel hetkel mõistsin, et see ongi see, mis annab minu elule tähenduse.
  • ja mõned hügieeni-reeglid, millega tuleb arvestada, kui sul on soov, et plaan rakenduks:
    • oma plaani realiseerimisega näitad sa eeskuju ja selle alusel tekib mõistmine, kui tõsiselt selle plaaniga tuleb arvestada. Lapsed õpivad rääkima ja käima meid jäljendades. Samuti tajuvad nad maailma ning kujundavad oma käitumismustrid läbi meie hoiakute.
    • selleks, et sa oma plaaniga hakkama saaksid, palu temalt abi, et võiksid kord nädalas talle rääkida, kuidas sinu enda plaani elluviimisega läheb. Ole siin üdini aus. Vaid siis võid loota, et ta on sinuga avatud ja aus. Selles vestluses ei ole vaja anda hinnanguid ega õpetada, vaid kuulata ning mõista, kus saaksid aidata.

Mida ma olen avastanud:

  • oma isikliku plaani olemasolu vähendab stressi, sul on kindel siht, sa oled proaktiivne, tegeled sellega, mis on sinu jaoks oluline. Kui plaan puudub, siis oled sa teiste poolt lükatav-tõugatav ning võid esimese lause lugeda eitavas vormis. See, millises olukorras sa hetkel oled, on kõik sinu varasemate valikute vili. Kui sulle see olukord ei meeldi, siis tee uued valikud. See on sinu võimuses. See on kinni sinu mõtteviisis, selles, kus on sinu narratiiv. Kui lähtud sellest, mis on olnud, siis paljude plaanide puhul on loomulik vastus, et see ei ole võimalik. Kui aga asetad oma narratiivi tulevikku, siis esitad endale pigem küsimuse, kuidas sa saad selle muuta reaalsuseks.
  • sinu aasta kujuneb just selliseks, millise plaani sa endale koostad ja kui palju sa pühendud selle elluviimisele. Kui hakkad oma plaani koostama lähtuvalt rahalistest vahenditest, siis oled asjale lähenenud valest otsast. Pane paika, mida sa tahad saavutada ja ma olen enam kui kindel, et sa leiad ka vajalikud vahendid. Kui usud oma plaani, siis on see parim motivaator, mis aitab sul teha olulised valikud ning hakkama saada asjadega, mille tegemine ei tundu esialgu kõige meeldivam.

Enne, kui hakkad teistele plaane koostama ja oma ettevõtte peal eksperimenteerima, tee endale isiklik plaan ja püüa selle järgi 90 päeva elada. Kui tunned, et vajad oma plaani koostamisel nõu ja abi, siis anna julgelt teada. Mina või minu kolleegid leiame ühe tunni aega, et sinuga kohtuda. See on sulle tasuta, see on meie missioon.

Miks tänane artikkel sai sellise pealkirja? Kapten Kaos oli Jeff Bezose ema hüüdnimi, mida kasutasid ta lähedased ja naabrid. Jacklyn oli oma lapsi kasvatades tähelepanelik selles osas, mis tema lapsi huvitas ning püüdis luua võimalused nende arendamiseks. Nii kogunesid kogukonna lapsed tihti just nende koju uusi ja huvitavaid asju tegema.